Skip to main content

Den röda tråden är mänsklig kontakt

Hallå där Birgitta!

Hur länge har du jobbat på SOP?

Jag började här för ungefär 15 år sedan. Jag hade ett avbrott då jag bodde i Amsterdam under nästan fem år. Men har nog jobbat i kanske tolv år sammanlagt då jag passade på att jobba när jag var hemma i Sverige. Från början på fulltid, nu är det mer deltid.

Innan jag kom hit jobbade jag som lärare, jag var adjunkt i naturvetenskapliga ämnen på framför allt högstadiet i 20 år. Och innan dess var jag inom vården. Jag gick en sjukvårdsutbildning och jobbade både på ett avlastningshem för anhöriga till MS-sjuka och på en vårdcentral. Det har gett mig en god människokännedom.

Det har alltid funnits en önskan inom mig att få jobba där jag får ha kontakt med människor på olika sätt. Det startade tidigt, då mina föräldrar drev ett familjeföretag inom blomsterhandeln. Där jobbade jag extra i olika butiker och fick även följa med på inköpsresor, bland annat till Nederländerna. Det var spännande. Så jag är väl insatt i vad det innebär att jobba i ett familjeföretag, och i butik, liksom hur viktigt det är med kundrelationer och att ge god service. Och det tycker jag att jag har väldigt bra nytta av här på SOP.

Man kan väl säga att den mänskliga kontakten har gått som en röd tråd genom hela mitt arbetsliv.

Vilket är ditt ansvarsområde på SOP?

Jag är smyckesansvarig. Jag har ett stort intresse för smycken och design, och har gått en grundkurs i Gemmologi, dvs läran om ädelstenar. Det var så jag kom in på SOP, som behövde någon som kunde kontrollera äktheten i smycken som köptes in.

Annars är min huvudsyssla att sälja och vara ute i butiken. Jag jobbar också mycket med varornas placering, att vi hela tiden flyttar om för att inte stagnera och för att kunderna ska vara nyfikna. Det är ju något som vi gör alla tillsammans, diskuterar nya idéer och testar.

När tycker du det är extra roligt på jobbet?

Det är när det är mycket att göra, när det kommer många, glada och nöjda kunder. Och kunder som kommer tillbaka och ger feedback. Det ger bra energi.

Vi uppmuntrar ju också att kunderna, om de vill bjuda lite på sitt hem, postar i sociala media och visar hur det blev.

Det som är roligt med den här typen av butik är ju variationen på varor och att det ger oss olika typer av kunder. Vi har ju en stor bredd, vilket är väldigt roligt och inspirerande. Vi lär oss också ständigt nya saker av våra kunder. 

Minns du någon särskild skavank eller roligt påfund som har hänt när du har jobbat här?

Ja, det var när vi fick in en hel brudklänningsbutik för många år sedan. Det var brudklänningar, klänningar till brudtärnor och andra fina festklänningar. Vi var tvungna att gränsa av och täcka in golv och väggar för att inte riskera att smutsa ner de vackra kläderna. Folk fick även ta av sig skorna när de provade. Det lockade jättemånga kunder. Både de som planerade bröllop, men även par som skulle förnya sina löften och personer som köpte ”utifall att”.

Har du något bra återvinningstips?

Jag gillar att renovera möbler och fixa hemma, och har lärt mig en del saker genom åren. Därför är jag ganska bra på att komma på lösningar åt kunderna när de behöver laga eller fixa till skavanker så att det blir bra. Till exempel att måla eller ytbehandla ett bord. Eller att ge förslag till nya användningsområden, att tänka utanför boxen.

Har du någon dold talang?

Jag har åkt konståkning och också varit tränare. Jag har hållit på mycket med sport och är tävlingsinriktad. Något som kommer väl till pass när det gäller att få till en bra dagskassa 😊.