Skip to main content

Inget som går att återanvända får slängas!

Hallå där Mats!

Du kallas ju även för Pärlemor, eller Pärlan. Hur kommer det sig?

Det kommer från en liten dragshowgrupp som jag hade tillsammans med några kompisar. Där hette vi Rigmor, Lillemor, Marmor och Pärlemor. Och jag var alltså Pärlemor.

Hur länge har du jobbat på SOP?

Jag har jobbat här i 2,5 år och kom dessförinnan från restaurangbranschen där jag jobbade under många år. Jag skulle vilja säga att jag har glädje av i stort sett alla mina erfarenheter därifrån. Kanske mest kundkontakterna då, det är nog det som jag är bäst på; att ha ett trevligt bemötande och göra kunderna glada och att de tar med sig den känslan även när de lämnar butiken. Det tycker jag är viktigt.

Sen är ju renlighet något som är väldigt viktigt inom restaurangbranschen, så det försöker jag ha med mig även här, att försöka hålla butiken fräsch och fin. Att kunden som kommer in ska tycka att det är fint och att det känns trevligt och bli inspirerad. Där lägger jag mycket av mitt krut.

Vilket är ditt ansvarsområde på SOP?

Förutom en inspirerande butiksatmosfär är jag är ansvarig för Scenen. SOP har ju den unika egenskapen att kombinera shopping och kultur, och erbjuda artister och konstnärer och andra en möjlighet att visa upp sina talanger gratis. 

Då försöker jag vara länken mellan konstnären och företaget att få till det så bra som möjligt.

Vi har legat lite lågt med denna verksamhet under pandemin, av förklarliga skäl. Men nu när det börjar lätta har vi tagit upp kontakten med intressenter vi hade innan. Just i skrivande stund håller vi till exempel på att förbereda en vernissage tillsammans med en konstnär. Och förhoppningsvis ska vi få fler personer som vill visa upp sig här under den kommande tiden.

När tycker du det är extra roligt på jobbet?

Det är givetvis när vi har massa nya, fina och roliga varor och folk strömmar till och är glada.

Men jag skulle nog vilja säga att det är så enkelt som att när man kommer till jobbet på morgonen och en kollega tittar upp och säger god morgon! Sen är det bara att köra på och det är roligt hela tiden. Och är det inte roligt så får man göra det roligt och skoja till det lite. Och det är vi bra på här.

Minns du någon särskild skavank eller roligt påfund som har hänt när du har jobbat här?

För några år sedan köpte vi in ett parti rökskadat gods från en importfirma. Bland varorna fanns det drickyoghurt som inte behövde stå kyld. Vi förstod inte hur efterfrågad denna yoghurt var och tog nog ett väldigt billigt pris, extremt billigt skulle jag vilja säga. Folk strömmade till och vi sålde slut på flera pallar inom loppet av bara några timmar. Det var helt hysteriskt.

Eller när vi sålde TV-apparater och folk hade sovit utanför butiken. Det var en långtradare som hade vält så vi hade fått in det skadade godset. Hela butiken var full av TV-apparater, och jag tror vi sålde slut på allt inom fyra timmar.

Har du något bra återanvändningstips?

Min filosofi är att inget får slängas utan jag försöker hitta nya användningsområden, göra om eller skänka det vidare. Det är med andra ord väldigt sällan jag slänger något som går att återanvända. Och eftersom jag har en passion för presentinslagning så kan jag ofta använda en gammal skjorta som är fin att slå in med och kanske lägga ett skärp runt. Och limma på andra saker som jag har liggande, för att pynta.

Förutom presentinslagningen har jag även en passion för glasögon. Jag har ungefär 400 par och försöker byta varje dag. Detta är något som folk lagt märke till genom årens lopp och det har blivit något av mitt signum.