Skip to main content

Lösningsorienterad VD som inte kan sitta still

Hallå där Mats

Hur länge har du jobbat på SOP?

1987 blev jag och två kompisar tillfrågade om vi kunde ta hand om Bilspeditions (nuvarande Schenker) skadade gods i Sverige. Det gjorde vi och startade då företaget Sekunda och sålde godset direkt till konsument nere på Holmen i Göteborg. På våren 1990 skildes våra vägar och jag tillbringade några år som hemmapappa, med hotelljobb i fjällen och som fiskhandlare i Falkenberg. 1993 startade jag och min kusin upp nuvarande SOP. Vår första samarbetspartner blev Fraktarna och därefter följde ASG och sedan Schenker på. Allt handlade om att ta hand om returer och transportskador som vi sålde vidare till konsumenter. Det gjorde vi i samma lokaler som innan, dvs på Kämpegatan nere på Holmen.

2015 flyttade vi till nya försäljningslokaler i Sisjön. – Det var ett lyckokast och har fungerat jättebra, även under pandemin.

Vad hade du jobbat med tidigare?

Ja, tiden går och snart har vi jobbat med återvinning av skadat och bortkommet gods i 35 år. Det var väl kanske inte vad jag trodde från början, det här var ju bara något tillfälligt. Som ung med urusla betyg från 9:an var det bara EN gymnasieutbildning som jag kunde komma in på, nämligen Restaurangskolan. Men där trivdes jag! Fick bra praktikplatser och hyfsade betyg. Sedan var det bara ut och försöka jobba så mycket som möjligt. Det blev en livsstil. Allt man gjorde och tänkte, vänner och gäster, handlade om restaurangvärlden. 

Restaurangbranschen gav mig mycket erfarenhet. Det handlar om service och bemötande, att alltid se kunden i första hand. Men det är också en tuff och omväxlande bransch, där det gäller att vara påhittig och flexibel när något oförutsett inträffar. Att inte få panik utan snabbt kunna tänka om och hitta lösningar – det har nog gjort mig mer lösningsorienterad än vad jag skulle ha varit annars.

Vilket är ditt ansvarsområde på SOP?

Rent krasst är mitt ansvar som ägare och VD att alla anställda ska få en bra lön som de kan leva på. Men jag har ju en idé, en vision för företagets framtid. Och nu är det min tur att lyssna och lära av mina medarbetare om hur de ser vägen dit. Därefter får vi hjälpas åt att lösa det tillsammans.

Vårt företag är inne i en mycket spännande tillväxtperiod just nu. Ett intressant och viktigt utvecklingsområde är miljön. Vi handlar ju nästan enbart med skadat gods och återvinner sådant som annars skulle kasseras. Att köpa och sälja, och samtidigt bidra till ett mindre klimatavtryck – det är ju fantastiskt och något som vi är grymt stolta över. Och det ska även alla våra leverantörer och kunder också vara! Vi tar hand om sakerna och ser till att de återvinns och återbrukas så bra som möjligt. Miljötänket har vuxit allteftersom och är ju ett måste för framtiden. Våra samarbetspartners kräver också en allt större miljömedvetenhet i alla led. Och det älskar vi. Det blir både en fjäder i hatten och spark i baken att fortsätta arbetet! Det går helt enkelt inte att sitta still.

När tycker du det är extra roligt på jobbet?

Det är när jag hör andra ge oss beröm och rekommenderar vårt företag och vår butik. Att höra dem säga till sina vänner att ”det är en fräck butik, du måste gå dit!”. Det är också roligt att se när våra kunder gör om något som de köpt hos oss och har tänkt utanför boxen. Då känner man att man har lyckats!

Minns du någon särskild skavank eller något roligt påfund som har hänt genom åren?

Åh, det måste vara den allra första leveransen vi fick in med skadat och övertaligt gods. Vi satt i helt tomma lokaler och öppnade last för last. I den första var det moraknivar. I den andra gravurnor. Den tredje lasten innehöll Swarovskikristaller, dvs prismor till kristallkronor. Och i den fjärde hittade vi tio stycken hjärt- och lungsängar, som var väldigt dyrbara. Ja, det var en härlig blandning och ett minne som gav mersmak.

Har du någon dold talang?

Förutom att jag är en jävel på att rensa fisk, så har jag kunnat gapa så stort att jag fick in hela min hand i munnen! (Jag vågar inte göra om det numera...). Å så har jag ett resultat på 57 meter i Kast med liten boll när jag gick i 6:an!