Skip to main content

Så fungerar våra auktioner

Hitta och titta på ett auktionsföremål

Du är välkommen att besöka vår sajt för att se vad som är på gång just nu. Om du hittar något intressant auktionsobjekt kan du titta på de bilder vi har lagt ut. Du är också välkommen att besöka vårt showroom i Hisings Backa där du kan titta närmare på föremålet. Tid för visning anges i anslutning till auktionsföremålet. Du hittar även våra öppettider här

Eftersom alla våra auktionsföremål har skavanker av varierande slag och säljs i befintligt skick är det viktigt att du undersöker föremålet och bildar dig en uppfattning av dess skick.  

Observera att SOP endast säljer och levererar till kunder i Sverige.

Så här deltar du på våra auktioner

För att kunna delta i en auktion behöver du logga in och registrera dig för den aktuella auktionen. Det gör du enkelt med hjälp av BankID.

Du kan logga som Privatperson eller som Företag. Är det första gången du loggar in behöver du även registrera dina uppgifter samt läsa igenom och godkänna auktions- och medlemsvillkoren.

Välkommen!

Budgivning

När du har loggat in och registrerat dig för den auktion du vill delta i kan du lägga bud fram tills att auktionen slutar. Buden som du lägger är bindande och kan inte återkallas. För varje auktionsföremål som ropas ut finns ett klockslag som anger när nedräkningen för auktionen startar. Om någon lägger ett nytt bud inom två minuter från denna tid så fortsätter auktionen och auktionstiden förlängs med ytterligare två minuter. När budgivningen har varit avstannad i två minuter är auktionen avslutad. Därför går det inte att ange en exakt tidpunkt för auktionens slut.

Meddelande om / när du blir överbjuden

När någon annan bjuder över ditt bud får du meddelande om det via e-post.

Utropspris och bud

Auktionsföremålets utropspris är det lägsta bud som accepteras. Vi har alltså inte något s k reservationspris. Du kan välja att lägga bud manuellt eller att lägga ett s k Autobud, dvs. ett bud som motsvarar det högsta belopp som du är villig att betala för auktionsföremålet. När du lägger ett bud som överstiger utropspriset startar en auktionsmotor som bjuder, så förmånligt som möjligt, för din räkning upp till ditt maxbud.

Vinst av auktionsföremål

Det högst angivna budet vinner. Om två lika höga bud har angivits vinner den vars bud registrerats först. Om du vinner auktionen får du ett meddelande från oss via e-post för att bekräfta budet. Därefter skickar vi en faktura till dig, inom tre arbetsdagar. Det är därför viktigt att du bevakar din e-post efter auktionsavslutet. Kolla även skräpposten. Om vi inte kan få kontakt med dig har vi rätt att debitera en avgift för de kostnader vi haft och därefter erbjuda andra kunder att köpa auktionsföremålet, såvida inget annat anges.

Inga tillkommande avgifter

Alla priser anges inklusive moms om inget annat anges. Inga andra avgifter tillkommer heller. Så det du bjuder är det du ska betala om du vinner auktionen. 

Det enda som kan tillkomma är frakt (om du har beställt det). Initialt kommer vi dock inte ha möjlighet att erbjuda frakt, utan endast utlämning på plats. 

Betalning och utlämning

Betalning

Det högst angivna budet vinner. Om två lika höga bud har angivits vinner den vars bud registrerats först. Om du vinner auktionen får du ett e-postmeddelande från oss. Därefter skickar vi en faktura till dig, inom tre arbetsdagar. Det är därför viktigt att du bevakar din e-post efter auktionsavslutet. Kolla även skräpposten. Fakturan behöver vara betald för att du ska kunna hämta ut ditt auktionsföremål. Om inte, har vi rätt att debitera avgift för de kostnader vi haft och därefter erbjuda andra kunder att köpa auktionsföremålet, såvida inget annat anges.

Inga tillkommande avgifter

Alla priser anges inklusive moms om inget annat anges. Inga andra avgifter tillkommer heller. Så det du bjuder är det du ska betala om du vinner auktionen. 

Utlämning

Du hämtar ut ditt vunna auktionsföremål i vårt lager på Importgatan om inget annat anges. Datum och tid för avhämtning anges på fakturan.

Vi vill att du legitimerar dig, för att säkerställa att rätt person får objektet. Hämtar du ut som ombud behöver du även ha med dig köparens legitimation. 

För att du ska få ut ditt föremål krävs att det är betalt. Du behöver därför ha med dig bevis på betalning, såsom betalningsbekräftelse från din bank. 

Auktionsföremål som inte hämtats inom föreskriven tid kan komma att debiteras en förvarings- och hanteringsavgift på 100 kr/dag inkl moms. I så fall informerar vi dig om detta innan. Om du inte har möjlighet att hämta ditt auktionsföremål i tid kontaktar du oss för att bestämma en ny tidpunkt.

Det är viktigt att du kontrollerar auktionsföremålet vid avhämtning för att säkerställa dess befintliga skick. Om du hämtar varan via ombud eller transportföretag bör du skriva under ett leveransgodkännande så att ombudet eller transportföretaget kan undersöka och hämta ut auktionsföremålet för din räkning.

Initialt kommer vi tyvärr inte ha möjlighet att erbjuda frakt. 

Mer information

För mer information, se SOPs auktions- och medlemsvillkor >>

Länk till Kundservice >>