Skip to main content

Vanliga frågor

Här kan du läsa om vanliga frågor och svar rörande våra auktioner. 

 

Vad behöver jag göra för att buda på en auktion?

För att kunna buda på ett objekt behöver du logga in och registrera dig för den auktion där objektet ingår. Det gör du enkelt med hjälp av BankID. 

Du kan logga in som Privatperson eller som Företag. Är det första gången du loggar in behöver du även registrera dina uppgifter samt läsa igenom och godkänna auktions- och medlemsvillkoren.

För att registrera dig på den specifika auktionen klickar du länken "Registrera dig för auktionen" som du hittar under knapparna för budgivning på själva objektet. 

Sen är det bara att tuta och köra. Utropspriset = lägst accepterat pris inklusive moms. Inga avgifter tillkommer. Budgivningen görs manuellt eller med s k autobud. Lagt bud ligger. 

Läs mer om budgivning här >>

Problem att logga in på din Android-mobil?

För tillfället har vi problem med inloggning från vissa Android-telefoner. Detta beror på ett känt fel hos Chrome.

Problemet visar sig på så vis att du efter identifiering via BankID kommer tillbaka till inloggningssidan utan att ha blivit inloggad. 

Om du upplever detta problem kan du byta till en annan webbläsare, t ex Firefox, alternativt att använda en dator istället.

 

Finns det möjlighet att komma och titta på auktionsobjekten?

Eftersom alla våra auktionsföremål har skavanker av varierande slag och säljs i befintligt skick är det viktigt att du undersöker föremålet och bildar dig en uppfattning av dess skick. Du är därför välkommen att besöka vårt showroom i Hisings Backa där du kan titta närmare på föremålet. Tid för visning anges i anslutning till auktionsföremålet.

 

Hur fungerar budgivningen?

När du har loggat in och registrerat dig för den auktion du vill delta i kan du lägga bud fram tills att auktionen slutar. Buden som du lägger är bindande och kan inte återkallas. För varje auktionsföremål som ropas ut finns ett klockslag som anger när nedräkningen för auktionen startar. Om någon lägger ett nytt bud inom två minuter från denna tid så fortsätter auktionen och auktionstiden förlängs med ytterligare två minuter. När budgivningen har varit avstannad i två minuter är auktionen avslutad. Därför går det inte att ange en exakt tidpunkt för auktionens slut.

Meddelande om / när du blir överbjuden

När någon annan bjuder över ditt bud får du meddelande om det via e-post.

Läs mer om budgivning här >>

 

Hur får jag reda på om jag har vunnit en auktion?

Det högst angivna budet vinner. Om två lika höga bud har angivits vinner den vars bud registrerats först. Om du vinner auktionen får du ett meddelande från oss via e-post för att bekräfta budet. Därefter skickar vi en faktura till dig, inom tre arbetsdagar. Det är därför viktigt att du bevakar din e-post efter auktionsavslutet. Kolla även skräpposten. Om vi inte kan få kontakt med dig har vi rätt att debitera en avgift för de kostnader vi haft och därefter erbjuda andra kunder att köpa auktionsföremålet, såvida inget annat anges.

 

Tillkommer det några extra kostnader?

Alla priser anges inklusive moms om inget annat anges. Inga andra avgifter tillkommer heller. Så det du bjuder är det du ska betala om du vinner auktionen. 

 

Hur betalar jag om jag vinner?

Om du vinner auktionen får du ett e-postmeddelande från oss. Därefter skickar vi en faktura till dig, inom tre arbetsdagar. Det är därför viktigt att du bevakar din e-post efter auktionsavslutet. Kolla även skräpposten. Fakturan behöver vara betald för att du ska kunna hämta ut ditt auktionsföremål. Om inte, har vi rätt att debitera avgift för de kostnader vi haft och därefter erbjuda andra kunder att köpa auktionsföremålet, såvida inget annat anges.

 

Hur hämtar jag mitt föremål?

Du hämtar ut ditt vunna auktionsföremål i vårt lager på Importgatan om inget annat anges. Datum och tid för avhämtning anges på fakturan. För att du ska få ut ditt föremål krävs att det är betalt. Du behöver därför ha med dig bevis på betalning, såsom betalningsbekräftelse från din bank.

 

Kan någon annan hämta ut mitt föremål?

Ja, under förutsättning att ombudet har med sig den nödvändiga dokumentationen beskriven i föregående fråga samt din legitimation. Om du hämtar varan via ombud eller transportföretag bör du skriva under ett leveransgodkännande så att ombudet eller transportföretaget kan undersöka och hämta ut auktionsföremålet för din räkning.

 

Kan jag få mitt köp levererat?

Nej, tyvärr. Initialt har vi inte möjlighet att erbjuda frakt, utan utlämning sker endast på plats i vårt showroom på Importgatan 10 i Hisings Backa.

 

Kan jag ångra mitt köp?

Vid köp på distans har du som privatperson (konsument) enligt lag 14 dagars ångerrätt från den dag då tar emot varan.

Om du vill utnyttja din ångerrätt ska du kontakta oss innan ångerfristen har löpt ut och meddela oss detta. Du kontaktar oss genom att skicka ett e-postmeddelande till auktion@sop.se.

Här kan du läsa mer om din ångerrätt >>

 

Kan jag reklamera mitt auktionsföremål?

Alla föremål som bjuds ut på våra auktioner har skavanker, dvs fel och brister av varierande slag, då det är själva affärsidén. Auktionsföremålen säljs därmed i befintligt skick. För att inga missförstånd ska uppstå behöver du därför undersöka föremålet för att bilda dig en uppfattning om värdet. Det kan du göra genom att läsa text och titta på de bilder som vi lagt upp. Du har också möjlighet att titta närmare på föremålet i samband med visning i vårt showroom på Importgatan i Hisings Backa.

Skulle det ändå visa sig att föremålet har ett ursprungligt fel, dvs ett fel som fanns vid försäljningstillfället men som inte kunnat förutses vid undersökning, till exempel ett elfel, har du möjlighet att reklamera föremålet. Det gör du genom att kontakta SOP så snart som möjligt efter att du upptäckt felet.

Här kan du, som konsument och som företag, läsa mer om hur du reklamerar >>